Warsztaty kulinarne z mistrzem

 (link otworzy duże zdjęcie)

Mistrzowie kuchni z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka gościli w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.

Na oczach publiczności Marcin Budynek i dwójka uczniów: Patryk Wojsław i Mateusz Doroba prezentowali sposoby rozbioru kurczaka. Pokazowi towarzyszyła prelekcja zawierająca porady dietetyczne. W czasie przyrządzania potraw gość specjalny dokładnie wyjaśniał etapy powstawania dań.

W dalszej części warsztatów uczniowie podzieleni na dwie grupy przygotowywali potrawy z drobiu, a wśród nich m.in.: pieczone skrzydełka z kurczaka z pomarańczową glazurą, kurczak z curry z sezamem i pak choy z ryżem, kotleciki z indyka i kaszy bulgur, pierś z kaczki sous vide z puree muślinowym i buraczanym.

Na zakończenie warsztatów odbyła się wspólna degustacja.

 

Opublikowano: 22 marca 2018 07:44

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 274

Starostwo Powiatowe w Ełku

Realizacja: IDcom-jst.pl