Zawodowcy z pasją

Warsztaty z produkcji wyrobów wędzonych, pieczywa oraz słodkości odbyły się w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w ramach projektu „Zawodowcy z pasją”.

Uczestnicy mieli okazję zgłębić tajniki tradycyjnego wędzenia – od ryb, przez mięsa i kiełbasy, aż po sery. Program zajęć obejmował wszystkie etapy przygotowania produktów: obróbkę, przyprawianie, nadziewanie oraz wędzenie różnymi metodami. Uczniowie zapoznali się również z zasadami higieny, przechowywania i bezpieczeństwa w procesie wędzenia.

Na warsztatach „Produkcja pieczywa tradycyjnego, bezglutenowego i keto” uczniowie skupili się na temacie wypieku pieczywa, zarówno w klasycznej wersji, jak i alternatywnej: bezglutenowej oraz keto. Młodzież miała możliwość pracy z różnymi rodzajami mąk, zamiennikami i technikami piekarniczymi. Poznała również zasady komponowania zdrowych wypieków, które wpisują się w aktualne potrzeby dietetyczne i preferencje konsumentów.

Natomiast podczas warsztatów „Słodki stół” uczestnicy skupili się na doskonaleniu swoich umiejętności cukierniczych – ozdabiali efektowne monoporcje oraz czekoladki przygotowane podczas poprzednich zajęć. W dalszej części warsztatów młodzież wypiekała i dekorowała ptysie z kruszonką, tworząc małe dzieła sztuki. Było kreatywnie, kolorowo i oczywiście bardzo słodko.

Projekt „Zawodowcy z pasją” był prawdziwą lekcją rzemiosła kulinarnego, która wzbudziła ogromne zainteresowanie i zaangażowanie uczestników. Warsztaty były nie tylko nauką, ale również przestrzenią do eksperymentowania i rozwijania własnych pomysłów. Uczniowie z entuzjazmem dzielili się spostrzeżeniami, wymieniali doświadczenia i z dumą prezentowali efekty swojej pracy. Takie zajęcia to dla młodych zawodowców doskonała okazja do pogłębiania wiedzy i budowania świadomości żywieniowej tak ważnej w dzisiejszym świecie.

 

fot. A. Szmel-Pietruszewska

fot. K. Szumska

Facebook.com X.com

Galeria