Uczniowie ZS nr 6 na kulinarnym podium

Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku zajęli II miejsce w finale XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Szkół Gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny.

Uczniowie przygotowali polędwiczkę wieprzową w chruście z kiełbasy myśliwskiej, puree z groszku, sos grzybowy i podsmażane pierogi leniwe z twarogiem wędzonym.

W tegorocznej edycji należało przygotować dania z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowana tradycyjna specjalność. Konkurs zorganizowany został przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Polską Inicjatywą Kulinarną oraz Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.

Serdecznie gratulujemy.

Facebook.com X.com

Galeria