festiwal chleba

W Światowym Dniu Chleba, obchodzonym 16 października, w Zespole Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Ełku odbyła się kolejna edycja Festiwalu Chleba. Wydarzenie zgromadziło społeczność szkolną, przedstawicieli piekarni oraz pasjonatów pieczywa, którzy podkreślają znaczenie chleba jako symbolu pracy, tradycji i codziennego poszanowania żywności.

Uczestnicy wysłuchali prelekcji dr Ewy Semenowicz, nauczycielki szkoły, oraz Michała Wójcika, współwłaściciela Piekarni MŁYN Olecko, dotyczących wartości odżywczych chleba, tradycyjnych metod wypieku oraz roli piekarnictwa w kulturze regionu.

Młodzież z pięciu klas zaprezentowała projekty w ramach konkursu „Zdrowy styl życia klasowego”. Najlepsza okazała się klasa 3 Tż, która otrzymała nagrodę w postaci udziału w specjalistycznych Warsztatach Pieczenia Chleba ufundowanych przez Piekarnię MŁYN Olecko.

Program artystyczny festiwalu uświetniły występy dzieci z przedszkola „Jedyneczka”, Zespołu Mazury ze Starych Juch oraz Chóru „Śniadecki”, podkreślając kulturowy wymiar chleba w polskiej tradycji.

Zwieńczeniem wydarzenia była degustacja różnorodnych gatunków pieczywa przygotowanego przez pasjonatów wypieku domowego chleba oraz piekarni z Ełku, Suwałk, Starych Juch, Olecka i Augustowa. Goście mogli również skosztować tradycyjnej omasty przygotowanej przez społeczność szkoły.

Festiwal Chleba to wyjątkowa lekcja szacunku do pracy ludzkich rąk i dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Facebook.com X.com

Galeria